سوربات پتاسیم | همه چیز درباره‌ی سوربات پتاسیم

سوربات پتاسیم

سوربات پتاسیم

سوربات پتاسیم :

کیمیاگران قصد داشتند که بعضی از مواد را خالص و کامل کنند. یکی از اهداف اصلی‌شان این بود که «فلزات پایه» مثل

را با استفاده از اکسیر به فلزات گرانبها مثل طلا تبدیل کنند. بر خلاف تصورشان، اگر می‌توانستند مس را با روشی به‌صرفه به طلا تبدیل کنند، این مس نبود که ارزش می‌یافت بلکه طلا ارزشش را از دست می‌داد. ولی، شیمیدانان امروزی می‌توانند اکسیر مفیدتری بسازند. درباره‌ی ماده‌ی چیزی شنیده‌اید؟ ممکن است، برای شما و بسیاری همان اکسیر گمشده باشد که در صنایع غذایی به کار رود و لحظات طلایی رقم بزند. یا در لوازم آرایشی و بهداشتی استفاده شود و زیبایی‌تان را دو چندان کند. در این متن، همه چیز را درباره‌ی

، این اکسیر سفیدرنگ، به شما می‌گوییم.

خصوصیات فیزیکی و شیمیایی سوربات پتاسیم

سوربات پتاسیم در واقع نمک پتاسیم اسید سوربیک است و فرمول شیمیایی آن CH۳CH=CH-CH=CH-CO۲K است. این نمک سفید در آب حل می‌شود و در اصل ترکیبی ضدمیکروبی است. این ماده به شکل پودر وجود دارد و ماده‌ای پایدار است، مگر اینکه در کنار برخی عوامل اکسیدکننده‌ی قوی قرار گیرد. از نظر شیمیایی، اسید سوربیک زنجیرۀ مستقیمی است که وزن مولکولی آن ۱۱۲ و در دمای اتاق مادۀ جامد سفیدی است و دمای ذوب آن بین ۱۲۳ تا ۱۳۷ درجۀ سانتی‌گراد است.

نحوه‌ی پیدایش سوربات پتاسیم

سوربات پتاسیم برای نخستین بار در یکی از کوه‌های آمریکا پیدا شد. گرچه این ماده در برخی از انواع توت‌ها به صورت طبیعی به وجود می‌آید، ولی تقریباً تمام اسید سوربیک، که از آن سوربات پتاسیم مشتق می‌شود، به صورت صنعتی تولید می‌شود.

کاربردهای سوربات پتاسیم

کاربرد سوربات پتاسیم در مواد غذایی

سوربات پتاسیم ضدکپک است و کاربردهای گوناگونی در مواد غذایی، نوشیدنی‌ها و محصولات آرایشی و بهداشتی دارد. کاربرد اصلی ماده‌ی سوربات پتاسیم در مواد نگهدارندۀ غذایی است و باعث افزایش مدت زمان استفاده مواد غذایی و مانع رشد قارچ و کپک می‌شود. سوربات پتاسیم را می‌توانید در بسیاری از مواد غذایی معروف پیدا کنید. این ماده‌ی نگهدارنده‌ ویژگی‌های مواد غذایی مانند طعم، بو یا ظاهر آن را تغییر نمی‌دهد و نکته‌ی مهم این است که در دمای اتاق به فعالیتش ادامه می‌دهد. این ماده در مواد غذایی گوناگونی مانند موارد زیر استفاده می‌شود:

  • مواد پخته‌شده
  • کمپوت‌ها و سبزیجات کنسرو
  • پنیر
  • گوشت و میوه‌ی خشک‌شده
  • بستنی
  • نوشیدنی‌ها و آب‌میوه‌ها
  • ماست و غیره

کاربرد سوربات پتاسیم در لوازم آرایشی و بهداشتی

ساخت محصولات مراقبت از پوست و مو بدون استفاده از عوامل ضدقارچی، ضدباکتری و ضدویروس ممکن نیست. سوربات پتاسیم این خصوصیت‌ها را دارد. می‌دانستید این اکسیر در لنز آبی‌رنگی که به چشم می‌زنید و سایه‌ی چشمی که زیباترتان می‌کند نقش دارد؟ سوربات پتاسیم به جای پارابن، که ماده‌ای مضر برای سلامتی است، به عنوان ماده‌ی ضدمیکروب و نگهدارنده در لوازم آرایشی و بهداشتی زیر کاربرد دارد:

  • سایه‌ی ابرو و سایر لوازم آرایشی
  • شامپوها و مرطوب‌کننده‌ها
  • محلول لنز تماسی

سایر کاربردهای سوربات پتاسیم

رستوران‌های فست‌فود مانند مک‌دونالد به معنای واقعی از سوربات پتاسیم برای کسب درآمد عظیم استفاده می‌کنند. مک‌دونالد، که جزء پردرآمدترین رستوران‌های دنیاست، میلک شیک‌ها و سیروپ کیک گرم خود را با سوربات پتاسیم سرو می‌کند. این محصول همچنین «تثبیت‌کننده‌ی شراب» است. سوربات پتاسیم وقتی به شراب اضافه می‌شود اسید سوربیک تولید می‌کند. سوربات پتاسیم در این ترکیب یک تیر و دو نشان است. وقتی، تخمیر تمام شده است، سوربات پتاسیم می‌تواند با استفاده از مخمر باقیمانده شکر و

را به الکل تبدیل کند. در مقابل، در هنگام شیرین کردن شراب، از سوربات پتاسیم به همراه

برای جلوگیری از تخمیر مجدد استفاده می‌شود. سوربات پتاسیم، به عنوان نگهدارنده، در غذاهای گربه‌ها و سگ‌ها و غذای سایر حیوانات استفاده می‌شود. تحقیقات ثابت کرده‌اند که این ماده هیچ تهدیدی علیه سلامتی این حیوانات ایجاد نمی‌کند.

ایمنی و نگهداری سوربات پتاسیم

در شکل خام خود، این ماده باعث سوزش پوست، چشم و دستگاه تنفسی می‌شود. غلظت تا ۰,۵ درصد تأثیر چندانی روی پوست ندارد. به عنوان افزودنی به مواد خوراکی، این ماده از غلظت ۰.۰۲۵ درصد تا ۰.۱ درصد استفاده می‌شود. در آمریکا، استفادۀ غلظت بیشتر از ۰.۱ درصد آن در مواد غذایی مجاز نیست. حداکثر سوربات پتاسیم مجاز برای استفادۀ روزانه توسط انسان ۲۵ میلی‌گرم به ازای هر کیلوگرم وزن انسان یا ۱۷۵۰ میلی‌گرم به ازای فرد بزرگسال معمولی (۷۰ کیلوگرم) است. در برخی شرایط، به ویژه در غلظت‌های بالا یا در ترکیب با نیترات‌ها، شاید این ماده فعالیت سمی داشته باشد. ولی سازمان‌های تنظیم مقررات مانند سازمان مواد غذایی و کشاورزی سازمان ملل، سازمان ایمنی مواد غذایی اروپا سوربات پتاسیم را «در حالت کلی بی‌خطر» می‌دانند. سازمان EWG (فعال در حوزۀ محیط‌‌‌ زیست) امتیاز این ماده را ۳ (با خطر متوسط) تعیین کرده است.


با تشکر از شما سفیر آزما کیان نمایندگی سیگما الدریچ در ایران و تیم طراحی پایان نامه من

09128308091 و 09357007743

Leave Your Comment

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

error: برای سفارش با تلفن 09357007743 در تماس باشید.